Olympische Spelen Parijs 2024: Sarah Steyaert en Charline Picon winnen bronzen medaille in zeilen

Door My de Sortiraparis · gepubliceerd op 3 augustus 2024 om 14:10
Olympische Spelen Parijs 2024, zeilen: Charline Picon en Sarah Steyaert winnen brons in de 49er FX. Op de wedstrijdbaan van Marina de Marseille wonnen Charline Picon en Sarah Steyaert uit La Rochelle vrijdag de bronzen medaille. Het was de eerste Franse medaille van de dag. Deze medaille is een uitzonderlijke prestatie van de twee zeilsters, die een grote uitdaging aangingen.

Frankrijk heeft zijn eerste medaille gewonnen in het Olympisch zeilen op de Olympische Spelen van Parijs 2024. Het duo Sarah Steyaert en Charline Picon won de bronzen medaille aan het einde van de 49er FX medaillewedstrijd op vrijdag 2 augustus . Sarah Steyaert, na een pauze van vijf jaar uit de topsport, en Charline Picon, tweevoudig Olympisch kampioen in RS windsurfen, namen het op tegen een veeleisende nieuwe discipline en slaagden erin het podium te bereiken.

Charline Picon (39) en Sarah Steyaert (37), bijgenaamd 'het Mama Team', lieten zien dat ervaring en vastberadenheid elke uitdaging kunnen overwinnen. De twee zeilsters, die goed geplaatst waren na de eerste twaalf kwalificatierondes, eindigden onderaan in de medalrace, een finale die de top tien van het algemeen klassement samenbrengt en dubbel telt, maar grepen uiteindelijk het podium in de wateren van de Marina de Marseille.

De medalrace, die aanvankelijk voor donderdag op het programma stond, werd uiteindelijk op vrijdag verreden. Voor de start stonden de Fransen twee punten voor op de Nederlanders en zeven op de Zweden, met de Noren en Duitsers niet ver daarachter. Op vrijdag 2 augustus wisten ze, ondanks een wispelturige wind, brons te redden. Charline Picon leverde een monumentale prestatie door nog een medaille te winnen in een andere discipline met de 49er, een boot van 4,99 m met vleugels aan weerszijden.

Na de Spelen van Tokio, waar ze zilver won in SR, moest de Olympisch kampioene haar favoriete discipline opgeven vanwege de evolutie van windsurfen richting foiling. In drie jaar tijd moest ze alle basisbeginselen van de 49er FX leren, een sport die ze tot 2021 nooit zou beoefenen. Voor deze missie kon Charline rekenen op een andere moeder: Sarah Steyaert. De inwoonster van La Rochelle, die terug is van haar tweede zwangerschap en haar leven als lerares heeft opgepakt, kwam uit haar sportieve pensioen om opnieuw de zee op te gaan. Sarah Steyaert had meer ervaring dan haar partner in deze bootcategorie en leerde Picon alle beginselen van de 49er FX.

Voor beide atleten was de uitdaging immens. Zich binnen drie jaar voorbereiden op de Olympische Spelen in een klasse die zo veeleisend is als de 49er. Maar in Marseille versloegen de zeilers de kansen door aan de vooravond van de finale de leiding te nemen in het klassement. Ze worden sinds vorig jaar gecoacht door Benjamin Bonnaud en hebben hun zelfvertrouwen opgebouwd door zilver te winnen op de laatste Europese kampioenschappen. De intensieve voorbereiding heeft zijn vruchten afgeworpen, waardoor ze nu in hun potentieel geloven.

Het is de eerste Olympische medaille voor Sarah Steyaert en de 3e voor Charline Picon, een prestatie die hun vastberadenheid en talent laat zien. Petje af voor de Nederlandse Olympische kampioenen en felicitaties aan het Mamateam met deze mooie overwinning.